Ekmeğin faydaları ve zararları nelerdir

Toplumumuzda karbonhidrat ağırlıklı besinlerden en sık tüketilenler arasında ekmek geliyor. Bu yazımızda sizlere ekmeğin faydaları ve zararları nelerdir konusundan bahsedeğiz. Ancak öncelikle gelin ekmeğin yapısını tanıyalım.

Ekmeğin yapısını tanıyalım.

Ekmek buğdaydan yapılan maya ve su ile karıştırılarak kıvam verilen insanlık tarihi kadar eski olan bir besindir. Özellikle karbonhidrat içeriği yüksektir. İnsanlık tarihi boyunca insanlar tam buğday ekmeğini kullanmış olup 19. yüzyılda Amerika’da ki bir akımla birlikte beyaz ekmek üretilmiş ve tüketimine teşvik edilmiştir. Beyaz ekmek tüketimi arttıkça toplumda; bel etrafında yağlanma, tip 2 diyabet görülme sıklığı artmaya başlamıştır. Bunun asıl sebebi ise tam buğday ununun değirmenlerde lif ve rüşeym yapısından ayrılarak sadece nişasta olarak piyasaya sürülmesidir. 2 çuval tam buğday unundan ortalama 1 çuval beyaz un elde edilmektedir. Arta kalan 1 çuval ise asıl bizim ihtiyacımız olan lif ve rüşeymdir.

ekmeğin yararları ve zararları

Ekmek seçerken nelere dikkat edilmelidir?

Eğer paketli ekmek alıyorsanız arkasında bulunan etiketinde 100g’mında ne kadar lif olduğuna bakmalısınız. Eğer lif oranı %6 dan yüksek ise bu ekmek bizim için sağlıklı bir ekmektir.

Fırınlardan alıyorsanız güvendiğiniz fırınlardan tam buğday unundan ekmek almayı tercih edin.

Ekmek günde ne kadar tüketilmelidir?

Kişiden kişiye değişmekle birlikte kişinin aktivitesi ve yemeğin çeşidine göre günde 3 ila 6 dilim ekmek kullanılabilir.

Kepekli ekmek yemek sağlıklı mıdır?

Kepekli ekmek beyaz una kepek eklenmesiyle yapılmaktadır. Ve bizim asıl istediğimiz rüşeym bölümü bulunmamakla beraber lif oranı %2 civarlardadır. Beyaz ekmekten daha iyi bir alternatif olmakla beraber çokta sağlıklı diyemem. Tabi içerisine katılan oranlara göre değişir.

Evimizde ve işyerimizde tüketmek için hangi ekmeği satın almalıyız?

Daha çok tam buğday ve çavdar ekmeklerinden almanızı tavsiye ederim. Tabi içerisine gerçekten bu kaliteli unlardan kattığını emin olduğunuz fırınlardan almakta fayda var.

Ekmenğin faydaları ve Ekmeğin zararları başlıklı yazımızın sonuna geldik. Tüm beslenme ürünleri ilgili konularda sitemizin üst kısmında yer alan iletişim numarasından bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Diyetisyen Ömer Faruk Korkmaz


Dilerseniz sitemizde yayımlanan bir önceki yazı olan Transit Bipartisyon Ameliyatı ile ilgili yazımıza göz gezdirebilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir