Şeker Ameliyatına Uygun Olmayanlar Ne Yapmalıdır?

Şeker ameliyatına uygun olmayanlar ne yapmalı?

Günümüzde teknoloji geliştikçe kronik hastalıklara karşı yeni yöntemler geliştirilmektedir. Bunlardan birisi olan şeker ameliyatı, kan şekeri değerini kontrol altında tutamayan hastalar için devrim niteliğindedir.

Peki şeker ameliyatına uygun olmayan tip 1 ve tip 2 diyabetliler ne yapmalıdır?

Öncelikle kan şekerini hangi besinlerin yükselttiğini bilmeniz gerekiyor.

  • Kan şekerini öncelikli olarak karbonhidrat içeren besinler yükseltmektedir. Pilav, makarna, ekmek, patates, nişastalı sebzeler, meyveler, hazır ürünler, meyve suları, kola, bisküvi gibi.
  • Ayrıca karbonhidrat içeren besinler kadar olmasada et ve yağ gurubundaki besinler de (et- yumurta, peynir, tavuk, ceviz, badem, yağ…) kan şekerini yükseltmektedir.

Buradan çıkaracağımız sonuç kan şekerini bütün besinler yükseltmektedir. Ama hangi besininin hangi hızda yükselttiğini bilmek daha önemlidir.

Basit olarak karbonhidrat içeriği yüksek olan besinler kan şekerini daha hızlı yükseltmektedir. Hangi besinin ne hızda kan şekerini yükselttiğini bilmemiz için besinlerin glisemik indekslerine ve glisemik yük değerlerine bakmanız gerekir.

Glisemik indeks(GI); karbonhidratlı bir besinin yendikten belirli bir süre sonunda kan şekerini ne kadar yükseltebileceğini ifade eder. Besinlerin glisemik indeksi kan şekerinin yavaş mı, hızlı mı yükselteceğini belirlemektedir.

Glisemik yük ise bir gıda maddesinin bir porsiyonundaki karbonhidrat miktarını belirtir.

Bu değerleri etkileyen başka faktörler de bulunmaktadır. Çok ayrıntıya girmeden üzerinden geçeceğim.

Besinin içerdiği posa miktarı, protein miktarı, besinin pişirme yöntemi, besinin formu (toz, ezme, katı), besinin sıcaklığı glisemik değerleri etkilemektedir.

Glisemik İndeks

Glisemik Yük

Kahvaltılıklar

Mısır gevreği

Buğday gevreği

 

92

59

24

12

Tahıllar

Pirinç-beyaz

Bulgur

 

98

48

21

12

Makarnalar

Spagetti

Şehriye

 

38

35

18

16

Ekmek, bisküvi  vb.

Baget(beyaz yuvarlak ekmek)

Tam buğday ekmeği

Çavdar ekmeği

Kraker

Yulaflı bisküvi

 

72

77

58

77

55

25

9

9

14

12

Kurubaklagiller

Nohut

Barbunya

Mercimek

 

28

25

28

8

5

7

Patates

Haşlanmış

Kızartılmış

 

88

75

 

16

22

Sebzeler

Pancar

Havuç

Taze bezelye

Balkabağı

 

64

47

48

75

5

3

3

3

Meyveler

Elma

Kayısı-kuru

Muz

Portakal

Üzüm

 

38

31

51

48

46

6

9

13

5

8

Süt ve türevleri

Süt-normal

Yoğurt-düşük yağlı

 

27

33

3

10

İçecekler

Kola

Meyveli gazlı içecek

Portakal suyu

 

63

68

52

16

23

12

Tatlılar

Şeker- sükroz

Fruktoz

Bal

Çikolata

Bar

 

68

19

55

44

68

7

2

10

13

27

Kan şekerini dengelemek için öncelikle günlük diyetinizin glisemik indeksini düşürmeniz gerekiyor.

Diyetin glisemik indeksini düşürmek için:

Günde en az 3 porsiyon sebze ve 2 porsiyon meyve tüketin

  • Tam taneli tahıl ürünleri tercih edin
  • Pirinç yerine bulgur tercih edin
  • Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tercih edin
  • Meyve suyu yerine meyvenin kendisi tüketin
  • Ekmek yerine kurubaklagilleri tüketin

Eğer insülin kullanıyorsanız ne yapmalısınız?

İnsulin kullanan Tip 1 ve Tip 2 şeker hastaları öncelikli olarak diyetinin glisemik indeksini düşürmesi gerekiyor. Ayrıca kullandığı insülin çeşidi ve tükettiği besinlerin uyumunu tam olarak dengelemesi gerekiyor. Bu uyumu yakalamak içinde karbonhidrat sayımını bilmek gerekiyor. Karbonhidrat sayımı detaylı olduğu için bir uzman eşliğinde yapılması gerekmektedir. Karbonhidrat sayımını tecrübeli diyetisyenlerden öğrenebilir ve yardım alabilirsiniz.

Karbonhidrat sayımının amacı:

Öğünde tüketilen karbonhidrat miktarıyla yine o öğünde uyguladığı insülin miktarı baz alınarak bir ünite insülinin kaç gram karbonhidrata eşdeğer olduğu hesaplanır. (Karbonhidrat/insülin oranı)

Ayrıca kan şekerlerinin hedef aralıklar dışında olduğu zamanlarda da kan şekerini düzeltmek için ek insülin dozu hesaplanması gerekir. Bunu hesaplamak içinde insülin duyarlılık faktörü (İDF) gerekmektedir. İDF, bir ünite insülinin azalttığı kan şekeri miktarı olarak ifade edilir.

Bu değerler dahilinde menü planlanır ve daha dengeli kan şekeri değeri amaçlanır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir